Gunoaiele războiului (War Trash) – Ha Jin

Am citit mai multe cărţi de Ha-Jin, aşa că am zis să o încerc şi pe asta. Temele omului sunt legate de ţara natală, China şi viaţa în sistemul totalitar, autorul fiind un chinez care a avut şansa studiilor universitare în SUA şi a rămas acolo, măcar pentru a scrie liber.

Cam asta e şi cu Gunoaiele războiului (War Trash), scrisă în 2004, publicată în 2007 de Polirom, peste 500 de pagini. O lungă scrisoare a unui fost soldat chinez din războiul coreean, acum bunic cu nepoţi în State, ce le face vizita vieţii lui. Cu care ocazie îşi scrie memoriile şi îşi elimină tatuajul anti-american.

Cartea te prinde în fluxul poveştii, deşi ceea ce se întâmplă nu este extraordinar, nici în bine nici în rău. Peste drame cumplite naraţiunea trece uşurel, şi rămân la sfârşit cu o poveste facilă despre un soldat care totuşi a avut mult noroc. Imaginea povestitorului este însă captivantă, probabil ca rezultat al sincerităţii şi intimităţii gândurilor sale. O carte despre nimicnicia omului faţă de propria sa viaţă, şi ce fundal mai facil decât un război pierdut şi o putere imperială!

Ţinând cont că am luat cartea la reducere, nu a costat cine ştie ce. Despre timpul în care am citit-o, încă nu m-am hotărât dacă a fost pierdut sau nu.

ISBN 978-973-46-0618-4

Reclame

About buchipedia


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: