DEBT – The First 5,000 Years (David Graeber)

O poveste fascinantă care te poartă din Mesopotamia sumeriană până în Mexicul aztec… şi zăbovind asupra Europei occidentale, Chinei şi Islamului medieval.

Este o carte despre relaţiile sociale care sunt considerate ca reprezentând o obligaţie cuantificată. Încearcă să pornească fără prejudecăţile teoriilor economice, şi pentru asta merge înapoi la naşterea primelor economii, în Babilon, Egiptul Antic, Grecia, China şi Roma. Introduce distincţii între economia socială, bazată pe favoruri ca ajutor reciproc, cea bazată pe credit şi cea bazată pe monedă. Demonstrează că statul şi piaţa liberă nu se autoexclud, că naşterea şi supravieţuirea capitalismului s-au bazat pe muncă aservită şi în general încearcă să demoleze multe mituri clasice. Pune întrebarea oricărui datornic, ce se întâmplă dacă nu plătesc, şi răspunsul dat de-a lungul istoriei. În fine, informaţiile expuse ajută la un răspuns concis la întrebarea ce este o datorie. O carte utilă pentru a părăsi tezele uzuale reluate de toate cărţile de economie. În fine, cartea oferă o perspectivă de ansamblu a evoluţiei sistemului economic, care explică marasmul actual (şi care de fapt e permanent).

Dincolo de tezele cărţii, informaţia istorică este abundentă şi bine povestită, judecăţile autorului fiind relativ separate de restul textului.

Foarte utilă şi celor interesaţi, la nivel conceptual, de subiectul insolvenţei şi falimentului.

În concluzie, merită timpul lecturii.

 

Reclame

About buchipedia


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: